
Vita World Храносмилателна и чревна функция - Пропионова киселина (натриев пропионат), 120 капсули
- Допринася за естественото добавяне на пропионова киселина в червата и нормалното състояние на стомашно-чревния тракт.
43.85 лв.
Закупувайки, добавяте 0.88 лв. към вашата лоялна сметка
Описание
Пропионатът (пропионова киселина) е един от метаболитите на микробната ферментация в човешките черва. Количеството произведен пропионат зависи от състава на микробиома, както и от характеристиките на хранене. Пропионатът има имуномодулиращ ефект върху Т-лимфоцитите в червата.
В зависимост от контекста, пропионовата киселина принадлежи към:
• наситените мастни киселини
• късоверижните мастни киселини
• летливите мастни киселини
Пропионовата киселина е органична киселина, която се среща естествено в резултат на бактериално действие върху кожата или стомашно-чревния тракт. Около 160 различни чревни бактерии обитават червата, а нормалната чревна микрофлора е от значение за човешкия имунитет. Бактериите, произвеждащи пропионова киселина, играят важна роля сред местната микробиота, постоянно обитаваща човешките черва. Това са представители на родовете бактерии Propionibacterium и Veillonellaceae Те ферментират млечна киселина , глюкоза, лактоза и други въглехидрати, както и някои алкохоли, за да образуват пропионова и оцетна киселина и въглероден диоксид. Значителна част от пропионовата киселина, произведена от бактериите, прониква в локалните чревни капиляри и достига до черния дроб, където претърпява по-нататъшна трансформация с образуването на глюкоза. Пропионовата киселина в хепатоцитите участва главно в глюконеогенезата и е регулатор на метаболитните процеси и липидния метаболизъм в черния дроб.
При балансирана диета с високо съдържание на фибри, късоверижната мастна киселина се образува естествено в дебелото черво по време на усвояването на фибрите.
Някои от физиологичните ефекти на пропионовата киселина като метаболит на чревната микрофлора са:
- енергийно снабдяване на епитела;
- антибактериален ефект;
- регулиране на пролиферацията и диференциацията на епитела;
- доставка на субстрати за глюконеогенеза;
- блокиране на адхезията на патогени към епитела;
- поддържане на йонен обмен.
*Пропионовата киселина и нейните соли предотвратяват развитието на гъбички и мухъл и се използват в хранителната промишленост, козметиката и фармацевтиката.
Като хранителна добавка, пропионовата киселина е с код E280 и се ползва за консервант на хляб и хлебни изделия, както и за повърхностна обработка на сирена.
Добавените концентрации на пропионат в храната са от 0,3 до 0,4 процента и киселината се усвоява естествено, добавяйки само малка част към пропионовата киселина, която вече присъства в червата.
Състав
Съставки:Натриев пропионат В 2 капс.: 1000 mg Дн. доза:1000 mg
Не съдържа: Глутен, лактоза, ГМО, изкуствени аромати.
Подходящо за вегани.
Хранителна добавка, 120 капсули.
Начин на употреба
Приложение: Допринася за нормалното състояние на стомашно-чревния тракт.Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.
Да не се превишава препоръчителната дневна доза.
Препоръчителна дневна доза за прием от продукта: За възрастни над 18 г.:
По 2 капсули дневно, за предпочитане по време на хранене.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, при температура до 25°C!
Годност и партида: Маркирани на опаковката.