1. Начало
  2. Добавки
  3. Vita World Храносмилателна и чревна функция - Пропионова киселина (натриев пропионат), 120 капсули
Vita World

Vita World Храносмилателна и чревна функция - Пропионова киселина (натриев пропионат), 120 капсули

  • Допринася за естественото добавяне на пропионова киселина в червата и нормалното състояние на стомашно-чревния тракт.

43.85 лв.

+

Закупувайки, добавяте 0.88 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Пропионатът (пропионова киселина) е един от метаболитите на микробната ферментация в човешките черва. Количеството произведен пропионат зависи от състава на микробиома, както и от характеристиките на хранене. Пропионатът има имуномодулиращ ефект върху Т-лимфоцитите в червата.

В зависимост от контекста, пропионовата киселина принадлежи към:

• наситените мастни киселини

• късоверижните мастни киселини

• летливите мастни киселини

Пропионовата киселина е органична киселина, която се среща естествено в резултат на бактериално действие върху кожата или стомашно-чревния тракт. Около 160 различни чревни бактерии обитават червата, а нормалната чревна микрофлора е от значение за човешкия имунитет. Бактериите, произвеждащи пропионова киселина, играят важна роля сред местната микробиота, постоянно обитаваща човешките черва. Това са представители на родовете бактерии Propionibacterium и Veillonellaceae Те ферментират млечна киселина , глюкоза, лактоза и други въглехидрати, както и някои алкохоли, за да образуват пропионова и оцетна киселина и въглероден диоксид. Значителна част от пропионовата киселина, произведена от бактериите, прониква в локалните чревни капиляри и достига до черния дроб, където претърпява по-нататъшна трансформация с образуването на глюкоза. Пропионовата киселина в хепатоцитите участва главно в глюконеогенезата и е регулатор на метаболитните процеси и липидния метаболизъм в черния дроб.

При балансирана диета с високо съдържание на фибри, късоверижната мастна киселина се образува естествено в дебелото черво по време на усвояването на фибрите.

Някои от физиологичните ефекти на пропионовата киселина като метаболит на чревната микрофлора са:

  • енергийно снабдяване на епитела;
  • антибактериален ефект;
  • регулиране на пролиферацията и диференциацията на епитела;
  • доставка на субстрати за глюконеогенеза;
  • блокиране на адхезията на патогени към епитела;
  • поддържане на йонен обмен.

*Пропионовата киселина и нейните соли предотвратяват развитието на гъбички и мухъл и се използват в хранителната промишленост, козметиката и фармацевтиката.

Като хранителна добавка, пропионовата киселина е с код E280 и се ползва за консервант на хляб и хлебни изделия, както и за повърхностна обработка на сирена.

Добавените концентрации на пропионат в храната са от 0,3 до 0,4 процента и киселината се усвоява естествено, добавяйки само малка част към пропионовата киселина, която вече присъства в червата.

Състав

Съставки:
Натриев пропионат В 2 капс.: 1000 mg Дн. доза:1000 mg

Не съдържа: Глутен, лактоза, ГМО, изкуствени аромати.
Подходящо за вегани.

Хранителна добавка, 120 капсули.

Начин на употреба

Приложение: Допринася за нормалното състояние на стомашно-чревния тракт.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна дневна доза за прием от продукта: За възрастни над 18 г.:

По 2 капсули дневно, за предпочитане по време на хранене.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, при температура до 25°C!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.