1. Начало
  2. Добавки
  3. Raks Пчелен мед от Мандариново дърво от полуостров Пелопонес, Гърция/ 230g
Raks

Raks Пчелен мед от Мандариново дърво от полуостров Пелопонес, Гърция/ 230g

  • Цитрусова експлозия от полуостров Пелопонес - лек за гърлото и наслада за небцето.

15.30 лв.

+

Закупувайки, добавяте 0.31 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Ако мечтаете да съберете цялото слънце на гръцкия Юг в една лъжичка, Гръцки мед от мандарини мигом ще ви пренесе сред цъфналите градини на приказния полуостров Пелопонес. Този бутиков, произведен в лимитирано количество еликсир, е истински чист монофлорен мед, а производителят му Янис Нуколопулос гарантира, че доминиращият полен в него е именно от цвят от мандарини. Кошерите на Нуколопулос са разположени в сърцето на мандаринови насаждения, с които районът около старата столица на Гърция Нафплио е прочут в цял свят – един цитрусов рай за пчелите и наслада за сетивата с аромат на слънце, море и звън на цикади.

Мед от мандарини е рядък сорт мед, на чиито вкусови характеристики може да се насладите, и без да отскачате до южната ни съседка. Той е чудесен за директна консумация, с него може да подсладите сутрешното си кафе или чай, да го използвате за глазиране, да го включите в любимите си рецепти за сладкиши и курабии или да го превърнете в една от съставките на марината с цитрусов аромат.

Характеристики на Мед от мандарини

  • Вкус

Медът от мандарина има отчетлив цитрусов вкус с фини нотки на мандарина. Често се описва като подчертано сладък и силно ароматен.

  • Цвят

Медът от мандарина е светъл до средно кехлибарен цвят със златисти оттенъци.

  • Аромат

Медът от мандарина има приятен цитрусов аромат, напомнящ на цвят от мандарина. Този аромат може да бъде доста приятен и да се добави към цялостното сетивно изживяване от консумацията на меда.

  • Текстура

Медът от мандарина има гладка и вискозна текстура. Известен е със способността си лесно да прониква и да се смесва с други съставки, което го прави популярен избор за кулинарни цели.

  • Кристализация

С течение на времето този мед има тенденция да кристализира, образувайки захарни кристали, които му придават по-плътна консистенция.

Ползи за здравето

Медът от мандарина е сред най-полезните видове мед заради антибактериалните си, противовъзпалителни и успокояващи ефекти, особено при болки в гърлото и кашлица. Тъй като мандарините са чудесен източник на витамин С, той оказва силна подкрепа на имунната система, действа като антиоксидант, помагайки за защита на клетките от увреждането, причинено от свободни радикали.

  • Противовъзпалителни ефекти

Доказано е, че медът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на възпалителни състояния.

  • Облекчаване на кашлица и болки в гърлото

Медът от мандарини е популярно естествено средство за успокояване на кашлица и болки в гърлото.

  • Заздравяване на рани

Медът се използва от векове като естествено средство за заздравяване на рани поради своите антибактериални свойства. При локално приложение може да помогне за поддържането на раните чисти и да насърчи по-бързото им заздравяване.

  • Храносмилателно здраве

В Гърция медът от мандарини е популярен лек за храносмилателни проблеми като раздразнени черва, гастрит или запек. Може да помогне за успокояване на храносмилателния тракт.

  • Подобрен сън

Консумирането на мед от мандарини преди лягане може да помогне за подобряване на качеството на съня и да насърчи релаксацията, като помогне за регулиране на освобождаването на хормони, предизвикващи съня.

  • Повишаване на енергията

Мед от мандарини е естествен източник на въглехидрати, предимно фруктоза и глюкоза, които могат да осигурят бърз прилив на енергия. Той е по-добра алтернатива на рафинираните захари по отношение на осигуряването на продължителна енергия, без да причинява бързи скокове на кръвната захар.

Вкусно предложение

Пиле с медена глазура

Продукти:

За медената глазура:
  • 1/2 чаша сок от мандарина (прясно изцеден, ако е възможно)
  • 1/4 чаша мед от мандарини
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • 1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил
  • Кора от 1 мандарина
  • Сол и черен пипер на вкус
За пилето:
  • 4 обезкостени пилешки гърди без кожа
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица масло (по избор)
  • Пресни резени мандарина за гарнитура (по желание)
  • Пресен магданоз, нарязан за гарнитура (по желание)
Начин на приготвяне:

Започнете с медената глазура, като в малка тенджера смесете сока от мандарина, меда, соевия сос, смлян чесън, настърган джинджифил и кората от мандарина. Поставете тенджерата на умерен огън и оставете сместа да къкри - около 5-7 минути или докато леко се сгъсти. Разбърквайте от време на време. Глазурата се подправя със сол и черен пипер на вкус, след което се сваля от огъня и се оставя настрана.

Овкусете пилешките гърди от двете страни със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Ако предпочитате, можете да добавите супена лъжица масло за по-добър вкус. Добавете пилешките гърди в тигана и гответе за около 5-7 минути от всяка страна или докато придобият приятен златисто-кафяв цвят. Изсипете приготвената мандариново-медена глазура върху пилешките гърди в тигана. Намалете топлината до ниска, покрийте тигана и оставете да къкри още 5 минути. Това ще позволи на пилето да поеме вкусовете на глазурата и да стане крехко.

Отстранете тигана от котлона и го оставете да престои няколко минути, за да може глазурата да се сгъсти още повече. Сервирайте с пресни резенчета мандарина и нарязан магданоз по желание.

Състав

Съставки: 100% пчелен мед от мандариново дърво

*произход полуостров Пелопонес (Нафплио)

Не съдържа: изкуствени подсладители и други добавки.

Разфасовка: 230 g

Начин на употреба