1. Начало
  2. Добавки
  3. Panificio Battacone Тънък хрупкав хляб от Сардиния от пълнозърнеста твърда пшеница, 400 g
Panificio Battacone

Panificio Battacone Тънък хрупкав хляб от Сардиния от пълнозърнеста твърда пшеница, 400 g

  • Богат на фибри и подходящ като канапе за гарниране.

11.23 лв.


Описание

Опитвали ли сте Pane Carasatu (Carasau)? Този тънък като кора и хрупкав двойно препечен хляб е една от кулинарните гордости на Сардиния, типичен за региона на красивия средиземноморски остров, любим и на местните хора, и на туристите. Той съдържа само брашно, вода, мая и сол, а приготвянето му е дълъг и сложен процес. Тестото се разточва на изключително тънки кръгове и се пече на фурна на дърва, докато питката се надуе като балон, след което бързо (със сръчност, за да не се изгори пекаря от парата) се разрязва на две половинки. След това корите хляб се препичат отново във фурната и се изсушават напълно, придобивайки хрупкав загар. Подобна технология осигурява дълготрайност на продукта, който не случайно е бил типичен за диетата на местните овчари. Носели го от домовете си, а по време на пашата на овцете се хранели с него, гарнирайки го със сирене, потапяли го в мляко, добавяли маслини и колбаси. Разбира е, най-добрият приятел на Pane Carasatu са зехтинът и солта, които са достатъчни, за да изпъкне ароматният му вкус.

Pane Carasatu Integrale е класическа версия на този тънък и хрупкав хляб, но се произвежда от пекарна Battacone по старинна рецепта с грис от пълнозърнеста твърда пшеница (семолина). Отличава се с богато съдържание на фибри и полезни хранителни вещества като витамини (особено от В-група) и минерали като желязо, фосфор, калций, калий и др. Тъй като при обработката на зърното се запазва външната му обвивка, то се превръща в истинска съкровищница от полезни растителни влакнини с многобройни ползи за здравето.

  • За регулиране на теглото, заради бавното освобождаване на глюкоза в кръвта.
  • За по-добро храносмилане.
  • За по-добра дефекация и срещу запек.
  • За по-добър баланс на чревния микробиом.
  • За контрол на кръвното налягане и кръвната захар.
  • За понижаване на „лошия“ холестерол.

Как се консумира

Pane Carasatu Integrale в опаковка от 400 грама съдържа по-голям формат кори тънък хляб и е едно истинско докосване до вкуса на прекрасната Сардиния. Той може да се сервира като:

  • Основа (канапе) за различни сирена, особено подходящо е овчето „Пекорино“, а също така колбаси, маслини и зеленчуци.
  • Гарнира се със зехтин и се поръсва със сол. Леко се запича във фурната. Хрупа се като крекер.
  • Начупва се на малки парчета, които се пускат в супи и бульони. Отлична храна за малки деца.
  • За приготвяне на типичната за Сардиния лазаня Pane Frattau. Корите се потапят за кратко в бульон или солена вода. Редят се, като между тях се слагат доматен сос и настъргано сирене „Пекорино“ (може и резени моцарела). Отгоре се чукват поширани яйца.

Състав

Съставки: грис от твърда пшеница 65%, вода, сол, мая.


Хранителни стойности: В 100 g:
Енергийна стойност
1538 kJ-363 kcal

Мазнини 1,9 g
от които наситени 0,4 g
Въглехидрати 71 g
от които захари
0,5 g

Фибри 5,1 g
Протеини 13 g
Сол 1,3 g
Нето тегло: 400 g

Начин на употреба

Препоръки за употреба: Вариантът на Карасату хляб с пълнозърнесто брашно e посветен на тези, които търсят най-селските и древни вкусове; това е хляб, особено богат на фибри и защитни вещества, които носят значителни ползи за тялото, идеален за тези, които внимателно следват балансирана диета.

Съхранение: След отваряне се препоръчва продуктът да се съхранява в херметически затворена опаковка и да се консумира в рамките на 15 дни. Съхранявайте на хладно и сухо място, далеч от източници на топлина. Не излагайте на пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.