1. Начало
  2. Добавки
  3. Panificio Battacone Pane Carasatu Guttiàu - Тънък, двойно препечен хляб със зехтин от остров Сардиния, 400 g
Panificio Battacone

Panificio Battacone Pane Carasatu Guttiàu - Тънък, двойно препечен хляб със зехтин от остров Сардиния, 400 g

  • Апетитен, вкусен и хрупкав хляб, който винаги да имате под ръка.

12.18 лв.


Описание

Древните жители на Сардиния имали поговорка: Chie hat pane, mai no morit (Kойто има хляб, никога няма да умре). Това важи за по-голямата част от света. Pane Carasatu е именно един от традиционните хлябове на Сардиния, насъщна храна от столетия, заради това, че е лесен за пренасяне и издържа продължително време. С днешна дата е един от символите на местната кухня, любим на многобройните туристи. Предлагат го в барове и ресторанти, гарниран с колбаси, зеленчуци, сирена, особено овчето „Пекорино“, като добавка към супи и сосове. Една от тайните за голямата му популярност е неговата хрупкавост, ефирност, приятна лекота.

Това е много тънък плосък хляб - някои биха могли да го нарекат крекер - който традиционно се е приготвял от майките и жените на овчарите, които с месеци отсъствали от дома, докато пасат стадата си по хълмовете. Те го консумирали с наденица или сирене, потапяли го в мляко, за да се рехидратират, поливали го с мед и конфитюр. Pane Frattau пък е традиционно, подобно на лазаня ястие с Pane Carasatu, в което корите се потапят в бульон и се редуват с доматен сос и настъргано сирене „Пекорино“. При поднасяне лазанята се сервира с поширано яйце отгоре.

Pane Carasatu Guttiàu се произвежда от пекарната Battacone и е една от версиите на Pane Carasatu, но с добавен зехтин и поръска от сол. Самото тесто е доста просто: твърда пшеница, мая, вода и сол. Разточва се на изключително тънки кръгове и се пече на фурна на дърва, докато питката се надуе като балон, след което бързо (със сръчност, за да не се изгори пекаря от парата) се разрязва на две половинки. След това те се препичат отново във фурната и се изсушават напълно, придобивайки хрупкав загар.

Защо са полезни

Брашно от твърда пшеница (семолина)

  • Съдържат 56 % семолина – едно от най-качествените брашна, едро смляно, получено от твърда пшеница. Най-вече се използва в италианската кухня за приготвянето на паста. Семолината има златист цвят, ароматът й е мек и земен. Приготвените с нея ястия са с отлично качество.
  • Основните положителни функции на семолината се дължат на фибрите, които са много полезни за храносмилането и помагат при отслабване. Тези растителни влакна дават усещане за ситост и намаляват пристъпите на глад. Подобряват чревния микробиом, като стимулират „добрите“ бактерии. Здравословният баланс в чревната флора е от значение за цялостното ни здраве – и имунно, и метаболитно.
  • Влакната стимулират и работата на червата и тяхното движение, намалявайки по този начин често срещания запек.
  • Фибрите понижават холестерола, имат контрол над диабета и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Маслиново олио (зехтин)

Хипократ, считан за „бащата“ на медицината, нарича зехтина „лек за всички болести“. Той е и една от тайните на прочутата средиземноморска диета.

Зехтинът може да намали риска от сърдечни заболявания чрез подобряване на нивата на холестерола в кръвта. Понижава LDL (считан за „лош“) холестерол и повишава HDL („добър“) холестерол.

Може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2. Няколко проучвания показват, че зехтинът, основен компонент на средиземноморската диета, може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2. Според проучване тези хора, които консумират повече зехтин за сметка на други мазнини, са изложени на 40 процента по-нисък риск от диабет.

Състав

Съставки: грис от твърда пшеница 56%, вода, зехтин 16%, сол, мая.

Хранителни стойности: В 100 g:
Енергийна стойност 1890 kJ / 450 kcal
Мазнини 17 g
от които наситени 2,4 g
Въглехидрати 61 g
от които захари
0,4 g

Фибри 4,1 g
Протеини 11 g
Сол 1,3 g

Нето тегло: 400 g

Начин на употреба

Препоръки за употреба: Вариантът на Карасату хляб със зехтин e посветен на тези, които търсят най-селските и древни вкусове; това е хляб, особено богат на защитни вещества, които носят значителни ползи за тялото, идеален за тези, които внимателно следват балансирана диета.

Съхранение: След отваряне се препоръчва продуктът да се съхранява в херметически затворена опаковка и да се консумира в рамките на 15 дни. Съхранявайте на хладно и сухо място, далеч от източници на топлина. Не излагайте на пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.