1. Начало
  2. Добавки
  3. Mastiha Смола от Мастиха на гранули - Chios Mastiha Medium Tears, 50 g
Mastiha

Mastiha Смола от Мастиха на гранули - Chios Mastiha Medium Tears, 50 g

  • Висококачествени капки смола, които се извличат от кората на мастиковото дърво (Pistacia Lentiscus var. Chia) от гръцкия остров Хиос.

39.53 лв.

+

Закупувайки, добавяте 0.79 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Mastiha Medium Tears са висококачествени капки смола, които се извличат от кората на мастиковото дърво (Pistacia Lentiscus var. Chia) от гръцкия остров Хиос.


Тези сълзи са известни с уникалния си вкус и аромат и са използвани от векове заради лечебните си свойства. Подходящи са за добавяне към чайове, за подобряване на вкуса на различни ястия или за самостоятелна консумация. Определяни като гръцка суперхрана, мастиковите сълзи допринасят за здравето и общото благополучие, тъй като имат хранителна стойност и имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Натуралната смола от Хиос може да помогне за изчистване на лошите бактерии от устата и храносмилателната система, включително причинителят на пептична язва на стомаха и дванадесетопрътника. Добавена към пасти за зъби, вода за уста, дъвки или консумирана в чист вид, тази уникална натурална съставка предотвратява кариеси и заболявания на венците, като премахва и лошия дъх. Mastiha Medium Tears не съдържат животински продукти, глутен, лактоза и захар.


Полезни свойства на мастихата от Хиос

  • Мастиха за храносмилателната система: Хиоската мастиха е добре известна със своите лечебни ефекти върху стомашно-чревния тракт при състояния като диспепсия и пептични язви. Използва се като традиционно лечение на болки в корема. Множество клинични проучвания потвърждават ефективността на мастихата срещу Helicobacter pylori. Лечебната смола повлиява положително профилактиката и облекчаването на симптомите на болестта на Крон и представлява най-естественото средство за лечение на храносмилателни разстройства.
  • Антимикробна активност: Научните доказателства потвърждават значителните антимикробни и противовъзпалителни ефекти на мастиата с благоприятен ефект за цялостното здраве. Мастихата от Хиос подпомага заздравяването на рани и регенерацията на кожата. Противогъбичната активност насърчава използването на мастихата като компонент на фармацевтични и други продукти за защита и грижа за кожата.
  • Мастиха за орална хигиена: С антимикробното си действие срещу много орални патогени, мастихата е полезна за устната хигиена. Тя е ефективна срещу образуването на плака, хроничен пародонтит, при лечение на лош дъх, гингивит и заболявания на венците, както и други свързани състояния. Може да се използва като профилактика срещу кариес.
  • Предпазва от атеросклероза: Голямото количество естествени антиоксиданти са предпазващ фактор срещу атеросклероза. Те осигуряват защита срещу образуването на атеросклеротични плаки, предотвратявайки риска и от сърдечни заболявания.

Мастикс или медицинска дъвка, се използва и за… направата на алкохолни напитки

Смолата от Pistacia lentiscus е част от рецептата за гръцката анасонова спиртна напитка, която познаваме като Узо, както и от традиционната гръцка мастика, родом от остров Хиос с по-остър вкус от Ouzo. Влага се в състава и на легендарния Ликьор Мастиха от Хиос, произвеждан още от 20-те години на миналия век отново на гръцкия остров Хиос, където се отглежда Мастиковото дърво.


У нас екстрактът от хиоска мастиха, е популярен сред табиетлиите и като сакъз за ракия
– някой майстори приготвят „вълшебната напитка“ с мастикс, за да я направят по-пивка, да я омекотят и угасят остротата й, да добавят мек, запомнящ се финал. Силната Анасонлийка например, ароматизирана с анасон, за която е характерна двойната преварка, е сред вариантите, съчетаващи се много добре с вкуса на мастиха.

Мастиксът за ракия обаче, трябва да се използва внимателно при направата на спиртни напитки в домашни условия, защото прекаляването може да доведе до блудкавост и загуба на характера на питието. В балансирани количества и при спазване на пропорциите, мастиха от Хиос не само облагородява вкуса, но и придава терапевтична стойност на крайния продукт.

Трябва да се отбележи фактът, че освен за доброто храносмилане, смолата от Pistacia lentiscus има и хепатопротективно действие – понижава нивата на определени чернодробни ензими, с което подпомага функцията на този важен орган. Имайки предвид неблагоприятния ефект на алкохола върху чернодробното здраве, добавянето на мастикс към „алкохолната рецепта, определено може да бъде от полза!

Освен смола от мастиха на гранули, ние предлагаме и мастиха капсули, дъвчащи таблетки и прах. За направата на традиционната домашна ракия, препоръчваме мастиха на гранули – висококачествени, 100% натурални капки смола, получени от Мастиково дърво.

Състав

Съставки: 100 % Chios Mastiha*.

*смола, получена от Chios Mastiha (Pistacia lentiscus var.Chia).

Нето тегло: 50 g

Начин на употреба

Приложение: Има антимикробни, антивъзпалителни и лечебни свойства.

Забележка: Chios Mastiha Medium Tears са доста меки. Обикновено се използват за готвене (след разбиване) и за дъвчене.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: маркирани на опаковката.