Manuka Doctor Multifloral Manuka Honey 40 MGO - Мултифлорен мед от манука 40 MGO, 500 g
- Подходящ за всекидневна употреба като естествено антибактериално средство.
62.42 лв.
Закупувайки, добавяте 1.25 лв. към вашата лоялна сметка
Описание
Multifloral Manuka Honey 40 MGO е полифлорен мед, което означава, че в състава му влизат прашецът и нектарът, събирани от пчелите от различни растения, включително и от цветовете на храста манука. Той има по-нисък индекс за съдържание на метилглиоксал 40 MGO – уникалната антибактериална съставка на меда от манука, която го отличава от останалите пчелни продукти, но притежава задължителните характеристика на прочутия новозеландски мед, има богат и приятен вкус, силен характер и е подходящ за всекидневна употреба.
Преди да се докоснете до този вълшебен еликсир, да подсладите с него чая и любимата си напитка, да го намажете върху филията с масло на детето си (над 1 година), да го включите в състава на здравословни смутита или свежи дресинги за салата, не забравяйте, че:
- Това е оригинален продукт, който е произведен в Нова Зеландия за компанията Manuka Doctor – само там естествено вирее храстът манука.
- Тестван е по строгите нови насоки, определени от правителството на Нова Зеландия, които означават, че всеки мед, който използва етикета на меда манука, е автентичен ( на пазара се предлагат много евтини „реплики“ на прочутия манука мед).
- Притежава „Стандарт MGO 40“ за съдържание на антибактериалната съставка метилглиоксал.
- Притежава сертификати: KIWI, KOSHER, PAREVE
- Медът от манука има нисък гликемичен индекс (GI) – това означава, че предизвиква бавно покачване на захарта в кръвта и постепенно, контролирано освобождаване на инсулин, което е добре за загубата на тегло.
Основно действие
- Антибактериално
- Антивирусно
- Противовъзпалително
- Антиоксидантно
- Имуностимулиращо
- Регенериращо
- Енергизиращо
Какво трябва да знаем за меда от манука
Пчелният мед е добре известен със своя аромат и сладък вкус, както и с многобройните си ползи за здравето. Въпреки това, има един вид мед, който се откроява от останалите, и това е именно медът от манука.
Той е уникален вид мед и много по-мощен от „обикновения“ мед. Всъщност различни проучвания доказват, че медът от манука може да убие широк спектър от патогени, включително тези с високи нива на вродена или придобита антибиотична резистентност. Това означава, че медът от манука е в състояние да унищожи повече бактерии, отколкото наличните антибиотици.
Multifloral Manuka Honey 40 MGO – Мултифлорен мед от манука 40 MGO също съдържа много витамини, минерали и ензими, които работят заедно, за да подобрят лечебните му ефекти: витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), калций, цинк, мед, желязо, магнезий. Той е пълен с антиоксиданти, няма много калории, мазнини и холестерол.
Какво представлява медът от манука и как се произвежда
Медът от манука се произвежда в Нова Зеландия, където естествено расте храстът манука, част от вида Leptospermum. Причината, поради която този пчелен продукт е уникален е, че храстът манука съдържа силни антибактериални съединения.
Има два основни компонента на меда от манука, които му придават много ползи за здравето:
- Водороден пероксид - естествен антибиотик, който се намира по принцип в меда.
- Метилглиоксал (MG) - мощно антибиотично съединение, което се намира в големи количества в меда от манука.
Именно съединението метилглиоксал (MG) отличава меда от манука от другите видове мед. И докато водородният прекис не е много стабилен и лесно се разпада при излагане на светлина и топлина, MG, от друга страна, е много устойчив и не губи своите антибактериални свойства.
За да се измери процентът на MG в меда от манука и следователно да се знае неговата концентрация на лечебни свойства, две лаборатории в Нова Зеландия провеждат независими тестове. Те установяват това, което е известно като уникален MGO фактор.
Така че, когато купувате мед от манука, се уверете, че върху него има търговска марка с MGO стандарт. Колкото по-висок е рейтингът на MGO, толкова повече антибактериални свойства има медът. Той също задължително трябва да е произведен в Нова Зеландия.
За какво е полезен и какви са приложенията му
-
Силни антибактериални свойства
Медът от манука се отличава със силни антибактериални свойства. От векове се използва от коренното население на Нова Зеландия за лечение на рани и други кожни инфекции.
Научните изследвания на лечебните свойства на меда от манука са установили, че той със сигурност е мощен антибактериален агент.
Например, доказано е, че медът от манука има 100 пъти повече MG от конвенционалните видове мед и е ефективен срещу 60 вида бактерии.
-
Помага срещу бактерии, резистентни на антибиотици
Медът от манука е доказано ефективен срещу MRSA инфекция - метицилин-резистентен Staphylococcus aureus. Това е потенциално опасен вид стафилококови бактерии, които здравите хора обикновено имат в кожата или в лигавицата на носа и понякога могат да причинят инфекция. MRSA е устойчива на лечение с определени антибиотици. Въпреки че инфекцията може да започне с малка раничка по кожата, тя може да стане сериозна, дори да има фатални последици.
Изследвания, публикувани в The Journal of Applied Bacteriology, показват, че медът от манука е в състояние да инхибира растежа на бактериите, които причиняват инфекцията с MRSA. Всъщност основният проблем, пред който се изправя медицинската общност е, че бактериите стават все по-устойчиви на антибиотици. Професор Купър от Университета на Уелс провела изследване върху това как именно медът от манука взаимодейства с бактериите. Тя открила, че медът от манука всъщност може да помогне на антибиотиците да бъдат по-ефективни и дори да обърне антибиотичната резистентност.
-
Действа срещу стрептокок в гърлото
Стрептокок в гърлото е инфекция, която се проявява в състояние на болезнено и възпалено гърло. Причинителят е бактерия, известна като Streptococcus pyogenes, или стрептокок от група А.
Съществуват научни доказателства, че медът от манука може да помогне за успокояване на възпаленото гърло, като инхибира бактериите, причиняващи стрептокок.
-
При рани, изгаряния и кожни язви
Поради мощните антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на меда от манука, той е отлично локално средство при увредена кожа и е едно от препоръчителните лечения за леки изгаряния. Препоръчва се и при диабетни рани. Обикновено те са много по-трудни за заздравяване след напредване на болестта. През 2014 г. беше проведено проучване за това как медът може да помогне при заздравяването на диабетни рани. Установено е, че в много случаи медът от манука намалява времето за заздравяване и убива инфекцията при язви на диабетно стъпало.
-
При стомашни язви
Една от причините за стомашни язви е определен вид бактерии, известни като H. Pylori. Те са отговорни и за други видове стомашни проблеми. Изследванията показват, че медът от манука съдържа съединения, които са ефективни срещу H. Pylori.
-
При стомашни проблеми
Дисбалансът на бактериите в стомаха и червата, както и ниската стомашна киселинност могат да причинят различни стомашни проблеми като диария, коремна болка и загуба на апетит. В някои случаи това се причинява от състояние, наречено бактериален свръхрастеж на тънките черва (SIBO), което представлява увеличаване на броя на бактериите и/или промени във видовете бактерии, присъстващи в тънките черва.
Един често срещан фактор при тези стомашни проблеми е бактерията Clostridium difficile (C. diff). Въпреки това, интересно проучване, публикувано през 2013 г. показва, че медът от манука е ефективен при лечение на инфекции, причинени от тези бактерии.
-
При Синдром на раздразненото черво (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD)
Медицината все още не е напълно изяснила причините за IBS и IBD при някои хора, но вероятно подобно състояние се поражда от дисбаланс на бактериите в червата.
В клинични проучвания върху ефекта на меда от манука и IBD, учените открили, че медът от манука намалява възпалението в дебелото черво и може да облекчи симптомите на IBS.
-
Гингивит и зъбна плака
Доказано е, че антибактериалните свойства на меда от манука подобряват здравето на зъбите. За едно проучване е бил разработен специален мед от манука за дъвчене и участниците са го приемали 3 пъти на ден за по 10 минути. След 21 дни е установено наполовина намаляване на зъбната плака и случаите на кървене на венците.
-
При херпес зостер
Тъй като медът от манука е ефективно антибактериално, противогъбично и противовъзпалително локално лечение за кожни проблеми, той е отличен и за лечение на херпес зостер.
Едно проучване показва, че както медът от манука, така и медът от детелина са в състояние да лекуват вируса, който причинява херпес зостер.
Ясно е, че медът от манука има много ползи за здравето, когато става въпрос за лечение на състояния, причинени от възпаление и бактериални инфекции.
Състав
Хранителни стойностиЕнергийна стойност В 100 g:1400 kJ
В 21 g:294 kJ
Калории В 100 g:335 kcal В 21 g: 70 kcal
Мазнини В 100 g:0.2 g В 21 g:0.0 g
Наситени мазнини В 100 g:0.1 g В 21 g:0.0 g
Въглехидрати В 100 g:81.9 g
В 21 g:17.2 g
Захари В 100 g:70.9 g
В 21 g:14.9 g
Протеини В 100 g:0.2 g В 21 g:0.0 g
Сол В 100 g:0.0 g В 21 g:0.0 g
3-PLA ≥ 20 to < 400 mg/kg; 2-MAP ≥ 1 mg/kg; 4-HPLA ≥ 1 mg/kg; DNA < Cq 36
Притежава сертификати: KIWI, KOSHER, PAREVE
*MGO (Сертифициран за естествено съдържание на метилглиоксал
100% произход Нова Зеландия. Чист и непастьоризиран.
Нето тегло: 500 g
Начин на употреба
Не се препоръчва за деца под 12 месечна възраст.Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Ако меда се втърди, може да затоплите за да омекне. Консумирайте до 12 седмици след отваряне.
Годност и партида: Маркирани на опаковката.