-15%
Famille Mary Пчелен мед от елда от Бери - Miel de sarrasin du Berry, 230 g
- Богат на протеини мед с характер, подходящ за безглутенова диета.
23.35 лв. 19.85 лв.
Закупувайки, добавяте 0.40 лв. към вашата лоялна сметка
Описание
Все по-търсен по света, медът от елда е рядък и непознат за българския пазар, но заради уникалните му вкусови и хранителни характеристики, може да го определим като истинско откритие за търсачите на нови удоволствия за небцето. Изключително богат на протеини и с ниско съдържание на въглехидрати, той е актуален продукт за хора на безглутенова диета. Възможност да се докоснем до този фантастичен цветен нектар ни дава френската медоносна къща Famille Mary® с Miel de sarrasin du Berry - Пчелен мед от елда, събран от пчелите в китния регион Бери, Централна Франция.
Особени характеристики
Медът от елда е специфичен и определено може да се нарече мед с характер. Той се отличава с кафявия си цвят с леки червени отблясъци и силния си аромат. Още щом отворите бурканчето, ще усетите дълбоки дървесни нотки, а опитате ли го, по небцето ви ще преминат асоциации за карамел, лешник и билката женско биле. Текстурата му е плътна и кремообразна, което определя и способността му да кристализира – това е деликатен и сравнително бавен процес. За да запазите всичките му качества, трябва да го съхранявате на стайна температура, далеч от светлина.
Защо е толкова рядък
Елдата е цъфтящо растение, което обикновено се отглежда заради семената си, от които се приготвя брашно. В пчеларството то е особено ценено, тъй като цъфтежът му е продължителен – от юли до септември. Елдата е капризна и обича влажни почви с добра слънчева експозиция, но появата на малките бели цветчета е силно зависима от времето – тя отделя търсения от пчелите нектар само при определени метеорологични условия. Ето защо добивът на мед от елда е ограничен, което го прави особено скъп и търсен.
Как да го консумираме
Родината на елдата е Индия, а отглеждането й започва в Югоизточна Азия още преди 6 000 години. Тя е добре позната храна и елемент от традиционната кулинария на много страни, особено в Русия, където я наричат гречка. Добре познаваме брашното от елда, от което се приготвят чудесни палачинки, бисквити, каши. Медът от елда пък е отличен подсладител на топлите ни напитки, като успешно заменя рафинираната захар. Тъй като се отличава със силна индивидуалност на вкуса, консумацията му е истинско удоволствие - за намазване върху филията с масло, за приготвянето на вкусни меденки и други печива.
Ползи за здравето
Miel de sarrasin du Berry - Пчелен мед от елда е не само вкусен, но и полезен, а ползите му за здравето се обуславят от уникалния хранителен състав на елдата, от която пчелите събират нектар. Тя съдържа голямо количество фолиева киселина, белтъци и аминокиселини и може да се бъде заместител на месото. В състава на растението могат да бъдат открити още органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р, Е, минералите желязо, калций, калий, фосфор, магнезий, йод и цинк, богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене. И най-вече – отличен източник е на растителни протеини (около 14 процента), фибри, пектин и има много ниско съдържание на въглехидрати. Не съдържа глутен! Друга особеност на тази култура е, че където вирее, не растат плевели. Това изключва допълнително торене и използване на пестициди, което я прави биологично чист продукт.
- Смята се, че медът от елда увеличава мускулната сила и издръжливост и често се препоръчва на спортисти
- Французите използват мед от елда при грип и простуда
- Помага при отслабване
- Подхранва кожата, косата и ноктите
- Богатото съдържание на флавоноиди с антиоксидантни свойства намалява оксидативния стрес и подпомага борбата със стареенето на клетките
- Високото съдържание на магнезий спомага профилактиката на сърдечно – съдовата система, борбата с високия холестерол и хипертонията
- Наличието на богат набор от витамини и минерали е особено полезно за кожата, ноктите и косата
- Отразява се благоприятно на хора с нарушена перисталтика, поради наличието на пектин и фибри
- Стабилизира кръвната захар
- Помага за доброто функциониране на черния дроб и панкреаса, поради наличието на желязо и лецитин
- Отличава се с високо ниво на рутин, който подпомага редуцирането на кръвното налягане
За какви състояния се препоръчва Miel de sarrasin du Berry - Пчелен мед от елда
- Подпомага отслабването
Елдата е богата на витамини, микроелементи и фибри и едновременно с това е бедна на въглехидрати и мазнини (погрешно е смятана за зърнена култура). Само 1 лъжичка от този мед ще ви държи сити за дълго време, без да натоварва тялото с излишни калории и да възпрепятства метаболитните процеси.
-
При диабет
Медът от елда съдържа растителни протеини и фруктоза, лесни за усвояване и може спокойно да се консумира при диабет от втори тип. Да не забравяме и незаменимите аминокиселини аргинин и лизин, други киселини – ябълкова, лимонова и оксалова, благодарение на които по-лесно се контролират стойностите на кръвната захар.
Букетът от витамини и микроелементи допринася за нормализиране на функциите на панкреаса, баланс на инсулина и енергийно равновесие при захарна болест.
-
При високо кръвно
Медът от елда се отличава с ниско съдържание на мазнини, като в същото време е богат на фибри. Предотвратява отлагането на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове, което намалява пропускливостта им и е една от причините за високо кръвно. Магнезият пък отпуска кръвоносните съдове, което също подобрява кръвотока и не допуска повишаване на кръвното налягане.
-
При анемия
Медът от елда е богат на желязо и витамин С и това го прави подходящ за профилактика на желязодефицитната анемия.
-
При стомашни проблеми
Богатството от фибри, лесноусвоими протеини и важния за стомашната лигавица витамин Е, правят меда от елда храна, подходяща при гастрит. Елдата обаче е склонна към образуване на газове и това трябва да се има предвид при метеоризъм и синдром на раздразнените черва.
-
При камъни в жлъчката
Според специалисти елдата благоприятства оздравителните процеси в жлъчката и черния дроб, подобряват пропускливостта на жлъчните канали и ограничава процеса на образуване на жлъчни камъни.
-
При разширени вени и хемороиди
Медът от елда е полезен за кръвоносните съдове, тъй като съдържа рутин, който поддържа еластичността на кръвоносните съдове и подобрява пропускливостта на капилярите, което води до “прибиране” на разширените вени. Подобен е ефектът и при хемороиди, още повече, че фибрите в състава на пчелния продукт поддържат добра чревна перисталтика и предпазват от запек.
-
При целулит
Медът от елда оптимизира движението на телесните течности – кръв и лимфа, възпрепятства появата на застойни състояния и така се неутрализира една от причините за появата на целулит. В същото време подобрява тонуса на кръвоносните съдове, включително на капилярите.
-
При подагра
Елдата балансира метаболизма и съдейства на организма да се освободи от поетите с други храни пурини, причиняващи болезнените кризи при подагра.
-
За детоксикация на черния дроб
Една от хранителните съставки, които натоварват прекомерно чернодробните клетки, е глутенът, а той отсъства в елдата. В същото време тя е добра алтернатива на зърнените култури и осигурява едно постоянно прочистване на най-важния филтър на организма.
-
За намаляване на холестерола и по-добра сърдечна дейност
Елдата и медът от растението се препоръчват при висок холестерол, тъй като имат способността да абсорбират мазнините и да ги извеждат от тялото. По този начин се предотвратява рискът от сърдечно-съдови заболявания и други хронични състояния. Специално внимание изискват флавоноидите, рутинът, магнезият и цялата система от антиоксиданти, които съхраняват сърдечното здраве.
-
За щитовидната жлеза
Освен, че съдържа йод, елдата осигурява и комплексни ползи за регулиране на функциите на щитовидната жлеза.
-
При ревматизъм
Медът от елда има противовъзпалително действие и съдържа много антиоксиданти, които имат лечебен ефект при ревматизъм и артрит.
Състав
От 1921 г. Famille Mary предлага богат избор на най-добрите чисти медове, с гарантиран лабораторен анализ.Нето тегло: 230 g
Начин на употреба
Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.Годност и партида: Маркирани на опаковката.