
Dary Natury Ръж (Семена за кълнове), 50 g
- Семена от ръж за кълнове - за здравето на храносмилателния тракт.
2.78 лв.
Закупувайки, добавяте 0.06 лв. към вашата лоялна сметка
Описание
Семена за кълнове от ръж с изключителни ползи за организма
Кълновете от ръж съдържат концентрирани количества витамини, минерали, протеини, ензими и много други ценни вещества. Покълналата ръж, благодарение на състава си, има положителен ефект върху цялото тяло: подобрява работата на храносмилателната, сърдечно-съдовата, нервната система, укрепва имунната система.
Здравословни ползи:
- Честата консумация на ръжени кълнове понижава риска от диабет благодарение на високото съдържание на разтворими хранителни влакнини, както и чрез подобряване чувствителността на клетките към инсулин;
- Ръжта съдържа голямо количество фибри, което подпомага работата на цялата храносмилателна система;
- Хранителните вещества, които се съдържат в ръжта имат способността на намаляват лошия холестерол, което служи като превенция срещу заболявания на сърдечно-съдовата система;
- Разтворимите влакнини, които се съдържат в ръжените зърна, забавят храносмилането и му дават повече време за обработка от смилателните ензими;
- Забавя разграждането на нишестето и изключва отклонения на концентрацията на глюкоза в кръвта. Ръженият хляб се препоръчва при диабет, тъй като гликемичният му индекс е в пъти по-нисък от този на пълнозърнестия пшеничен;
- Съдържанието на лизин в ръжта действа противовирусно - тази аминокиселина участва във възстановяването на тъканите, подобрява усвояването на калция и играе важна роля в белтъчния синтез;
- При консумацията на продукти от ръж се намалява значително рискът от развитието на хипертония и се елиминират предпоставките за инсулт;
- впечатляващият състав и плътност на хранителните влакна в ръжта го прави идеален за хора, които страдат от запек или друго блокиране на червата;
- Ръжта може да намали излишния газ, да облекчи стомашната болка и спазми и да предотврати по-сериозни състояния като язви, жлъчни камъни или болести на дебелото черво;
Хранителни факти за ръжта
Всички ползи за здравето, които оказва ръжта, са резултат от хранителните вещества, минералите, витамините и органичните съединения, които могат да се намерят в нея. Някои от тези ключови компоненти включват манган, мед, магнезий, фосфор, витамини от В-комплекс, диетични фибри и фенолни антиоксидантни съединения.
Пълнозърнестите храни съдържат пантотенова и фолиева киселина - тези съединения укрепват сърдечно-съдовата система на човека. Люспите, триците и зърнените продукти имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.
Състав
Съставки: семена от ръж* 100%*продукт от органично земеделие
Нето тегло: 50 g
Начин на употреба
Препоръки за употреба:В домашни условия кълновете се приготвят по следния начин:
Вземете плоска чиния, постелете я с марля или друг водопоглъщащ материал. Върху марля се поръсват семена на един слой и се заливат с вода, за предпочитане преварена и хладка. Добавете вода, така че марлята да е винаги мокра. Поставете семената на топло и за предпочитане тъмно място. В зависимост от растителния вид кълновете се появяват след 2-4 дни. За груби семена, например грах, соя, нахут и др., или семена с черупки, например тиквени, слънчогледови, кълнове, нарязани преди консумация, а фините семена се използват цели.
Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.
Годност и партида: маркирани на опаковката.