1. Начало
  2. Добавки
  3. Dary Natury Билкова смес за здрави бъбреци Био, 200 g
Dary Natury

Dary Natury Билкова смес за здрави бъбреци Био, 200 g

  • Висококачествени билки за бъбречно здраве.

14.40 лв.

+

Закупувайки, добавяте 0.29 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Herbatka zdrowe nerki е билкова смес с деликатен вкус, направена от най-висококачествени, екологични, ръчно опаковани суровини, подходяща за ежедневна употреба

Сместта подпомага бъбречната функция. Мащерката, плодовете от офика, бъзът и агримонията имат положителен ефект върху пикочната и храносмилателната система. Сушените плодове от офика са богати на каротеноиди, органични киселини, танини, провитамин А и витамин С, което подобрява имунитета и укрепва организма. Овесът подпомага здравето на отделителната система, укрепва нервната система, кръвоносните съдове, вътрешните органи и пикочно-половата система. Сместта стимулира апетита, подпомага лечението на кожни проблеми (напр. хематоми, синини) и има спазмолитични свойства. Струва си да я включите в диетата по време на чернодробни или бъбречни заболявания поради нейните диуретични и успокояващи свойства. Сместта съдържа мащерка (Thymus vulgaris), плодове от офика (Sorbus aucuparia), плодове от бъз (Sambucus nigra), агримония (Agimonia eupatoria), листа от бреза (Betula pendula), овес (Avena sativa), цвят от синя метличина (Centaurea cyanus), плодове от хвойна (Juniperus communis), цвят от калуна (Calluna vulgaris), корен от хортензия (Onanis spinosa), златна пръчица (Solidago virgaurea), голо изсипливче (Hernaria glabra), листа от червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea), цвят от бъз (Sambucus nigra), артишок (Cynara scolymus), цвят от безсмъртниче (Xeranthemum annuum).

Ползи от билкова био смес за здрави бъбреци

Мащерка (Thymus vulgaris):

  • Мащерката се използва като подправка в кулинарията, но също така има и терапевтични свойства.

  • Традиционно се използва за облекчаване на симптомите на стомашно-чревни нарушения, като например газове и диспепсия.

  • Счита се, че има антимикробно действие и може да помогне при лекуването на някои инфекции.

  • Някои изследвания също свързват мащерката с подобряване на имунната функция.

Плодове от офика (Sorbus aucuparia):

  • Плодовете на офиката са богати на витамини и антиоксиданти.

  • Те се използват традиционно за приготвяне на мармалади, сиропи и други сладкиши.

  • В народната медицина се използват като естествен диуретик, който помага за премахването на излишните течности от организма.

Плодове от бъз (Sambucus nigra):

  • Плодовете на бъза също са богати на витамини и антиоксиданти.

  • Те се използват за приготвяне на сиропи, ликьори, чайове и други напитки.

  • Бъзът се счита за имуномодулиращо растение и се използва за облекчаване на симптомите на простуда и грип.

Агримония (Agrimonia eupatoria):

  • Агримонията се използва за облекчаване на урогенитални проблеми и се счита за полезна при бъбречни и жлъчни заболявания.

  • Агримонията може да се използва и за промиване на устната кухина при възпаления на венците и гърлото.

Листа от бреза (Betula pendula):

  • Листата от бреза се използват традиционно за подпомагане на функцията на бъбреците и пикочните пътища.

  • Смята се, че имат диуретично действие, което помага за изхвърляне на токсини и излишни течности от организма.

Овес (Avena sativa):

  • Овесът е богат на хранителни вещества и се използва често в храната и козметиката.

  • Той има успокояващ ефект върху нервната система и се използва за облекчаване на стрес и нервни разстройства.

  • Овесът може да помогне и при някои кожни проблеми, като например сърбеж и раздразнения.

Специфичните характеристики и свойства на някои от ключовите съставки

Офика (Sorbus aucuparia)

Офиката е дърво, високо около 15 – 16 m. Разпространена е в Европа до Западна Азия и Сибир. Расте предимно в горските планински местности. Плодовете й съдържат витамин С, каротин, криптоксантин, захари, ябълчена, лимонена и винена киселина, цианинхлорид, дъбилни вещества, етерично масло, янтарна, сорбинова и парасорбинова киселина, пектин, багрило, горчиви вещества. Плодовете от офиката се използват при атеросклероза, повишено кръвно налягане, захарен диабет, чревни катари. Подпомагат съсирването на кръвта, подсилват имунитета. Офиката има противоревматично, адстрингентно и диуретично действие. Прочиства червата, действа антисептично, разхлабващо, спира кръвотечението, стимулира лимфите. Билката се прилага при висок холестерол в кръвта, хронично възпаление на черния дроб, катари на горните дихателни пътища, глаукома, еластичен колит, диария, хемороиди, бъбречни заболявания, ревматизъм, растройства на уринарния киселинен метаболизъм, менструални смущения, алкализиране на кръвта, подобряване обмяната на веществата, както и при дефицит на витамин С.

Агримония (Agrimonia eupatoria)

Агримонията (камшик) е род многогодишни тревисти растения от сем. Розови (Rosaceae). Включва около 15 вида, 2 от които се срещат в България. Агримонията е полезна при стомашно-чревни заболявания, съпроводени с диарични изхождания. Богатото присъствие на дъбилни вещества осигурява значителен антидиаричен ефект. При местно (локално) прилагане дрогата оказва противовъзпалително и кръвоспиращо действие — при кървящи венци, при ангини и възпаления на лигавицата на устната кухина, както и в акушеро-гинекологичната практика — за промивки на влагалището и при флуор. Народната медицина предлага извлек от агримония и при заболявания на черния дроб и по-рядко при заболявания на бъбреците и на пикочния мехур. Значителното съдържание на галотанини очертава дрогата като ефективна противоотрова при интоксикация с алкалоиди. Аргимонията е изключително ценна при ранен стадий на апандисит, както и на колити. Полезна е и при отделителни проблеми и цистити. Агримонията традиционно се използва като пролетен тоник. Има положителен ефект при лечение на остра порфирия (наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин).

Овес (Avena sativa)

Овесът е вид тревисти растения от семейство Житни (Poaceae). Родината на овеса е на територията на днешна Монголия и североизточен Китай. Има голямо стопанско значение като зърнено-житна култура. Главната съставка на овесените ядки е нишесте - около 50-60%. Освен на нишесте овесът е много богат на витамини от В групата и лесно усвоим белтък. Овесените зърна съдържат до 5% захар и до 9% мазнини. В тях са открити много аминокиселини, фитинови киселини, флавоноиди и сапонини. Овесът е богат на минералите магнезий, мед, желязо, фосфор, цинк, манган и калий. Овесът има антиоксиданти, които помагат при сърбеж, възпаление и кръвно налягане. Съдържа влакно, наречено бета-глюкан, което спомага за намаляване на холестерола в организма и понижава кръвната захар. Овесът е богат на добри здравословни мазнини и поддържа сърдечните клетки и кръвоносната система. Има общоукрепващо действие. Овесените ядки са много подходящи за възстановяване жизнените сили на хора изтощени в резултат на непълноценно хранене и за бързо възстановяване на болни след тежки заболявания. При възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт овесът оказва благоприятно действие, прилага се и при повръщане и диария, някои форми на запек и за подобряване на перисталтиката

Състав

Съставки: мащерка (Thymus vulgaris)*, плодове от офика (Sorbus aucuparia)*, плодове от бъз (Sambucus nigra)*, агримония (Agimonia eupatoria)*, листа от бреза (Betula pendula)*, овес (Avena sativa)*, цвят от синя метличина (Centaurea cyanus)*, плодове от хвойна (Juniperus communis)*, цвят от калуна (Calluna vulgaris)*, корен от хортензия (Onanis spinosa)*, златна пръчица (Solidago virgaurea)*, голо изсипливче (Hernaria glabra)*, листа от червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea)*, цвят от бъз (Sambucus nigra)*, артишок (Cynara scolymus)*, цвят от безсмъртниче (Xeranthemum annuum)*.

*продукт от биологично земеделие

Нето тегло: 200 g

Начин на употреба

Препоръки за употреба: Залейте една чаена лъжичка (1.5 g) с чаша вряща вода и оставете под капак за около 10-15 минути. Приемайте 1-2 пъти на ден.

Забележка: Да не се използва от бременни и кърмещи жени, както и от лица под 18 годишна възраст.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: маркирани на опаковката.