Dary Natury Билкова смес подпомагаща чернодробната функция, 50 g
- Органични билки за подобряване на чернодробната функция.
7.63 лв.
Закупувайки, добавяте 0.15 лв. към вашата лоялна сметка
Описание
Herbatka wspomagajaca prace watroby EKO представлява смес от органични билки и плодове, които подпомагат работата на черния дроб, жлъчния мехур и храносмилателните процеси
Черният дроб играе ключова роля в процеса на храносмилане, преработвайки храната в хранителни вещества и като филтър на тялото, предпазвайки го от различни вещества, вредни за хората и консумирани с храната. Билката жълт кантарион има положителен ефект върху храносмилателната система, а цветовете от глухарче и невен допринасят за правилното функциониране на черния дроб. Артишокът е източник на биоактивна съставка - цинарин, която има силни регенеративни свойства по отношение на хепатоцитите - чернодробните клетки. Сместа се препоръчва като ежедневна напитка за хора, които държат на здравословното и балансирано хранене. Подобрява чернодробната функция, работата на жлъчния мехур и храносмилателни процеси. Сместта съдържа жълт кантарион (Hypericum perforatum), билка камшиче (Agrimonia eupatoria), синя жлъчка (Cichorium intybus), плодове от офика (Sorbus aucuparia), плодове от кисел трън (Berberis vulgaris L.), артишок (Cynara scolymus), кора от ясен (Fraxinus), невен (Calendula officinaalis), плодове от хвойна (Juniperus communis), корен от глухарче (Taraxacum officinale), цвят от безсмъртниче (Xeranthemum annuum).
Ползи от билкова био смес подпомагаща чернодробната функция
-
Подпомага функциите на черния дроб, жлъчните пътища и храносмилането.
-
Има антидепресантни свойства и може да помогне при лека до умерена депресия, тревожност и нарушения на съня.
-
Има антисептични и противовъзпалителни свойства.
-
Облекчава урогенитални проблеми, като например инфекции на уринарния тракт.
-
Подпомагат имунната система и защитават от свободни радикали.
-
Богата на витамини и антиоксиданти.
-
Стимулира производството на жлъчни и храносмилателни ензими.
-
Диуретични свойства и облекчава задържането на течности в организма.
Специфичните характеристики и свойства на някои от ключовите съставки
Синя жлъчка (Cichorium intybus)
Синята жлъчка или цикория е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина 20 – 100 cm, от семейство Asteraceae. Среща се в България и е разпространено в ниските части на цялата страна, край пътища, сухи ливади, а също и като плевел в житните култури. Съдържа гликозиди, които оказват терапевтично действие при храносмилателни разстройства и проблеми с дихателната система. В народната медицина се употребява главно коренът. Синята жлъчка съдържа фруктоза, гликозид, каротин, витамини от група В, витамин С, макро и микроелементи (Na, K, Ca, Mg, P, Fe и др.), Както и органични киселини, танини и протеинови вещества, пектин, смоли, но най-ценният компонент в състава на корен е инулинът. Той помага за подобряване на метаболизма и нормализиране на храносмилателната система, повишаване нивото на абсорбция на калций. Синята жлъчка е полезна за поддържане на съдовия тонус, има положителен ефект върху хематопоетичната и нервната система, има благоприятен ефект върху далака и бъбреците, помага за възстановяване на чревната микрофлора, като същевременно инхибира развитието на патогенни бактерии.
Невен (Calendula officinaalis)
Невенът е род растения от семейство сложноцветни, разпространени в Средна Европа и Средиземноморието. Невенът съдържа органични киселини, фитонциди, смоли, горчиви вещества, етерично масло, лутеин и други. Познат е като терапевтично средство още от Древна Гърция. И до днес настойка от невен помага при заболявания на черния дроб и против спазми на вътрешните органи. В козметиката се използва при производство на шампоани и кремове на растителна основа. Помагат и като мехлем за ставни наранявания. Притежава противомикробно и ранозаздравяващо действие. Активните химикали в невена го правят естествена цитотоксична и смазмогенна билка. Има естествени антисептични свойства. Помага за намаляването на хемороидалната болка, облекчава спазмите, подобрява зранието. Използва се за дезинфекция на устната кухина. Използва се против обриви, рани и изгаряния по кожата.
Артишок (Cynara scolymus)
Артишокът е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни. Ядливата част от растението са цветните пъпки, преди да разцъфнат. Дивият артишок расте в южната част на Европа. Растението съдържа много баластни вещества и микроелементи като калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и натрий, витамините A, B1, B2, C, К, белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин, фолиева киселина. Артишокът е с ниско съдържание на калории и мазнини. Диетичните фибри, съдържащи се в артишока, подобряват чревната флора и намаляват лошия LDL холестерол. С тяхна помощ се предотвратяват натрупванията на токсични съединения в тялото. Артишокът съдържа цинарин и лактони, които доказано потискат синтеза на холестерол, което ще помогне на тялото да регулира нивата му и да подобри общото съдържание на холестерол в кръвта. Артишокът е един от най-добрите източници на витамин К. Витамин К има свойствата да подпомага костната система, а също така предпазва мозъка от вредни влияния. Артишокът е изключително богат на растителни антиоксиданти като силимарин, кафеена киселина и ферилинова киселина, които помагат на организма да предпази органите от вредните радикали.
Състав
Съставки: жълт кантарион (Hypericum perforatum)*, билка камшиче (Agrimonia eupatoria)*, синя жлъчка (Cichorium intybus), плодове от офика (Sorbus aucuparia)*, плодове от кисел трън (Berberis vulgaris L.)*, артишок (Cynara scolymus)*, кора от Ясен*, невен ( Calendula officinaalis)*, плодове от хвойна (Juniperus communis)*, корен от глухарче (Taraxacum officinale)*, цвят от безсмъртниче (Xeranthemum annuum)*.*продукт от биологично земеделие
Нето тегло: 50 g
Начин на употреба
Препоръки за употреба: Залейте една чаена лъжичка с чаша вряща вода и оставете под капак за около 10-15 минути. Приемайте 1-2 пъти на ден.Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.
Годност и партида: маркирани на опаковката.