1. Начало
  2. Добавки
  3. amla natur / Maharishi Ayurveda Kristallsalz aus dem Himalaya Ayurveda - Хималайска сол, 250 g
amla natur / Maharishi Ayurveda

amla natur / Maharishi Ayurveda Kristallsalz aus dem Himalaya Ayurveda - Хималайска сол, 250 g

  • Здравословна алтернатива на обикновената сол.
  • Богат източник на минерали, проявява полезни свойства.

8.47 лв.

+

Закупувайки, добавяте 0.17 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Хималайската каменна сол е на възраст над 250 милиона години и според учените е най-чистата на планетата. Освен натриевия хлорид, тя съдържа десетки минерали, които ѝ придават характерен розов цвят. Именно на тях тя дължи голяма част от здравословните си ефекти.

Какво представлява хималайската сол?

Това всъщност е минерала каменна сол (халит), която се добива в мини в Соления хребет, разположен в пакистанската част на областта Пенджаб на около 200 км южно от Хималаите. Според учените залежите са се формирали вследствие на сблъсъка на Индийската с Евразийската тектонска плоча, при който са се образувала и Хималайската планинска верига.

Според местните предания находището било открито от армията на Александър Велики около 320 г. пр.н.е, но исторически сведения за добив на сол от него има за доста по-късен период - 13 век.

С какво хималайската сол се отличава от обикновената?

Солта е жизненоважна за функционирането на клетките, за провеждането на нервните импулси, за усвояването на хранителни вещества и за отвеждането на отпадъците от тялото. В ежедневието най-често се използва обикновената морска сол, която се добива чрез изпаряване на морска или океанска вода, обикновено под въздействието на слънчевите лъчи.

Най-общо погледнато хималайската сол има същия произход, с една основна, но много съществена разлика – въпросното изпаряване се е случило преди около 600 милиона години. Тогава морската вода е имала състава на първичния океан, в който се е зародил животът на Земята и замърсяването не е съществувало. Това определя и значително по-богатия ѝ състав, включващ общо 84 различни минерала.

Друго предимство на хималайската сол е начинът, по който се произвежда. Тя се добива от солните мини ръчно, докато морската се получава вследствие на сложен производствен процес, включващ извличане на повечето минерали и добавянето на йод. Трапезната сол в търговската мрежа съдържа между 97,5 и 99,9 процента натриев хлорид, докато в розовата хималайска сол това съединение е едва около 87 процента. За сметка на това в последната има калций, магнезий, калий, мед, желязо и още много полезни за здравето минерали. Не на последно място идва фактът, че обикновената трапезна сол обикновено преминава процес на избелване, при който в нея остават следи от алуминиеви съединения и други токсични вещества.

Какви ползи носи хималайската сол за здравето?

  • Съдейства за балансиране на рН на тялото – Богатият на минерали състав допринася за поддържане на алкално-киселинното равновесие на организма, което е ключов фактор за доброто здраве. Правилното рН подобрява имунитета и храносмилането, а натрият и останалите електролити в хималайската сол оказват пряко въздействие върху киселинността на кръвта.
  • Подпомага храносмилането – Усвояването на хранителните вещества започва още от устата, а хималайската сол притежава свойството да активира слюнчените жлези, които секретират хормона амилаза, участващ в разграждането на въглехидратите. Попадайки в стомаха, тя допринася за поддържането на баланса на солната киселина и на отделянето на ензим, подпомагащ усвояването на протеините.
  • Допринася за пречистване на тялото – Хималайската сол е много по-подходяща от морската за набиращото в последно време прочистване на организма със солен разтвор. Пиенето на солена вода на гладно допринася за отвеждането на токсините от тялото, за по-доброто прочистване на червата и за освобождаването от излишните килограми.
  • Подобрява съня – Благодарение на богатия си минерален състав хималайската сол повишава качеството на съня. Установено е, че бедната на натрий диета води до често събуждане нощем и намалява времето за спане.


Различни научни изследвания показват, че хималайската сол може да допринесе още за хидратирането на тялото, за контрола на кръвната захар, да подпомогне енергийния метаболизъм и кръвообращението.

Състав

Състав: 100% каменна хималайска сол (натриев хлорид).

Веган продукт.

Не съдържа: глутен, пшеница, соя, мляко, царевица, изкуствени оцветители, аромати, консерванти.


Хранителен продукт, 250 g.

Начин на употреба

Приложение: За готвене. Тази фина, необработена, чиста сол се използва главно в кухнята, но може да се използва и за направата на саламура и други приложения, изискващи сол.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.