1. Начало
  2. Добавки
  3. amla natur / Maharishi Ayurveda Ceylon Zimt (gemahlen) bio Ayurveda / Био цейлонска канела, 500 g
amla natur / Maharishi Ayurveda

amla natur / Maharishi Ayurveda Ceylon Zimt (gemahlen) bio Ayurveda / Био цейлонска канела, 500 g

  • За поддържане нормални нива на кръвната захар.

73.98 лв.

+

Закупувайки, добавяте 1.48 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Историята на тази пикантна подправка с характерен аромат се простира назад до зората на човечеството. Цейлонската канела е позната и почитана почти всички древни цивилизации заради своя деликатен вкус и заради изключителните си здравословни качества. Продуктът на марката Classic Ayurveda е добит в съответствие с изискванията за биоземеделие и съдържа възможния минимум следи от кумарин.

Какво представлява цейлонската канела?

Цейлонската канела е подправка, която се добива от вътрешната част на кората и по-точно от ликото на вечнозеленото цейлонско канелено дърво (Cinnamomum verum) от семейство лаврови, произхождащо от остров Шри Ланка. Нарича се още „истинска канела“, тъй като на международния пазар се предлага преимуществено китайския вариант (от дървото Cinnamomum cassia). Когато са във вид на кора, двете подправки се различават лесно – цейлонската канела е съставена от завити на руло само в една посока много фини листа и донякъде наподобява тънка пура, докато китайската, известна и като касия, прилича по скоро на тръбичка с дебелина на стените над милиметър и е завита от двете страни. Стрити на прах те са доста сходни, но все пак цейлонската е светлокафява оттенък, докато китайската е по-тъмна, с червеникав оттенък.

Първите писмени сведения за подправката са открити в древнокитайски ръкописи, датиращи от 2800 години пр.н.е. Тя била използвана за лечение на простудни заболявания, грип и проблеми с храносмилането. Древните египтяни пък я използвали при балсамирането на фараоните, вероятно заради приятния аромат и антисептичните ѝ свойства. Канелата е включена и в съставената от Диоскурид фармакопея, а Плиний Стари пише, че цената на 350 г от нея се равнявала на тази на 5 кг сребро!

Полезни свойства на цейлонската канела

  • Допринася за контрола на кръвната захар – Установено е, че цейлонската канела може да подобри чувствителността на организма към инсулина, което допринася за понижаване на нивата на кръвната захар. Научно изследване показва, че подправката намалява количеството постъпваща в кръвообращението след хранене глюкоза, като забавя разграждането на въглехидратите в стомашно-чревния тракт, въздействайки на някои храносмилателни ензими. Друго проучване пък сочи, че едно от веществата в канелата - метил хидрокси халкон полимер, стимулира производството на гликоген, с което съдейства за поддържане на нормалните нива на кръвната захар.
  • Поддържа сърдечното здраве – Благодарение на мощните си антиоксидантни свойства канелата предпазва кръвните клетки от вредното въздействие на свободните радикали, което води до увреждания на кръвоносните съдове. Освен това едно от основните вещества в състава ѝ, наречено циналдехид, съдейства за контролиране на броя на тромбоцитите, намалявайки риска от запушване на съдовете.
  • Подпомага мозъчната функция – Установено е, че екстракт от канела потиска натрупването на тау протеини в мозъка, което може да доведе до разрушаване на нервни клетки и последващи невродегенеративни заболявания, най-вече болест на Алцхаймер. Освен това канелата може да окаже благотворно въздействие върху пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон. Активните вещества в състава ѝ допринасят за нормализиране на нивата на невротрансмитерите и за подобряване на моторните функции.
  • Съдейства за поддържане на устната хигиена – Действайки като естествен антибактериален агент, канелата може да противодейства на бактериите в устната кухина, предизвикващи кариеси, халитоза и гингвинит (възпаление на венците).


Резултати от различни съвременни научни изследвания показват, че канелата притежава потенциал в противодействието на различни състояния като синдром на раздразненото черво, алергичен ринит, метаболитен синдром, гъбични инфекции и други.

Състав

Състав: канела*, смляна

*Съставки от биологично производство.

Не съдържа: глутен, пшеница, соя, мляко, царевица, изкуствени оцветители, аромати и консерванти.

Хранителен продукт, 500 g.

Начин на употреба

Начин на приложение: Аюрведичният вкус (раса) на канелата е остър, сладък и стипчив. Често се използва за сладкиши, сладки ястия и билкови чайове. При продължително готвене става горчив.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.