Raks Хапки (сухари) от ечемично брашно (без сол), 400 g
- Безсолни и с естествена закваска - диетично допълнение към всекидневното хранене.
10.24 лв.
Описание
Сухарите са неизменна част от критската кухня, която има славата на една от най-здравословните в света. Богати на вкус, те се приготвят от векове по традиционна рецепта с натурални, висококачествени съставки, двойно изпечени са и имат продължителен срок на съхранение. Това ги прави не само полезна, но и функционална храна, идеално допълнение към диетичното хранене – подходяща добавка към сосове, супи и други ястия. Сухарите са основа и за прочутото критско мезе „дакос“, което е местен аналог на италианската брускета. Само леко навлажнете сухара, покрийте го със ситно нарязан домат, зехтин и бяло саламурено сирене, и за минути ще имате вкусно предястие, което да поднесете с чаша вино, гръцко ципуро, узо или друго любимо питие.
Хапки (сухари) от ечемично брашно са изключително диетичен продукт, защото са без сол и са замесени с естествена закваска. Те съдържат пълнозърнесто ечемичено брашно (45%), брашно от твърда пшеница, ечемичен малц, закваска (вода, пшенично брашно), семена от черен сусам, зехтин екстра върджин – любимите съставки на средиземноморската кухня с много добавена стойност за здравето и добрата фигура.
Защо са полезни
- Пълнозърнесто ечемично брашно
Ечемичният сухар, известен също като паксимади или дакос, е традиционна гръцка храна. Той се отличава с:
- Високо съдържание на фибри
Ечемичният сухар е богат на диетични фибри, които могат да помогнат за насърчаване на здравословното храносмилане, понижаване на нивата на холестерола и регулиране на нивата на кръвната захар.
- Ниско съдържание на мазнини и калории
Пълнозърнестото ечемично брашно е с ниско съдържание на мазнини и калории, което го прави чудесен вариант за хора, които се опитват да поддържат здравословно тегло.
- Богато на хранителни вещества
Ечемичното брашно съдържа разнообразие от основни витамини и минерали, включително витамини от група В, желязо и магнезий.
- Дълъг срок на годност
Поради твърдата си текстура и ниското съдържание на влага ечемичният сухар има дълъг срок на годност и може да се съхранява няколко месеца, без да се развали.
- Универсалност
Ечемичният сухар може да се използва в различни ястия, включително салати, супи и дипове, и може да се гарнира с различни съставки като домати, маслини и сирене.
Диетично ли е пълнозърнестото ечемично брашно
Ечемичното пълнозърнесто брашно може да бъде полезно за загуба на тегло, тъй като е добър източник на фибри и протеини, които могат да ви помогнат да се чувствате сити и за по-дълъг период от време. Освен това ечемикът е сложен въглехидрат с нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвоява бавно от тялото. Това води до постепенно и по-стабилно освобождаване на енергията и по-малки скокове в нивата на кръвната захар.
- Брашно от твърда пшеница
Брашното от твърда пшеница e едно от най-висококачествените и предпочитани брашна за приготвянето на паста, кус-кус и някои видове хляб. Освен това е добър източник на фибри, витамини и минерали, включително желязо и витамини от група В.
Твърдата пшеница има високо съдържание на протеини и твърда, плътна текстура. Фино и рафинирано, брашното от твърда пшеница е с високо съдържание на глутен, което му придава еластичност и здравина в печивата. Ето защо то често се използва в комбинация с други брашна, като ечемичното, при приготвянето на хляб и сухари, за да придаде на хляба по-плътна текстура и леко орехов вкус.
- Зехтин екстра върджин
Критският зехтин екстра върджин има славата на една от най-качествените и здравословни мазнини. Той се произвежда чрез студено пресоване на пресни маслини, без използването на химикали или топлина. Неизменна част от средиземноморската диета, той предлага многобройни ползи за здравето:
- Полезен за сърцето
Съдържа високи нива на мононенаситени мазнини, за които е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания. Също така е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на кръвообращението.
- Понижава холестерола
Доказано е, че зехтинът понижава LDL (лошия) холестерол и повишава HDL (добрия) холестерол, което може да помогне за подобряване на общите нива на холестерола.
- Действа противовъзпалително
Зехтинът съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като артрит и сърдечни заболявания.
- Подобрява работата на мозъка
Някои проучвания предполагат, че консумацията на маслиново масло може да помогне за подобряване на когнитивната функция и намаляване на риска от когнитивен спад при възрастни хора.
- По-добро храносмилане
Зехтинът подобрява храносмилането чрез намаляване на възпалението и насърчаване на растежа на „добри“ чревни бактерии.
- Черен сусам
Семената от черен сусам се използват в готварството и традиционната медицина от векове, тъй като освен с отличен вкус, се отличават с богато съдържание на различни хранителни вещества и биоактивни съединения. Те съдържат калций, желязо, магнезий, манган, цинк, фибри и витамин B6. Богати са на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които могат да помогнат за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол и да намалят риска от сърдечни заболявания. Високото съдържание на фибри в черните сусамови семена може да помогне за подобряване на храносмилането и предотвратяване на запек. Калцият пък е важен за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза. Лигнаните в тези семена имат благоприятен ефект върху регулирането на кръвната захар, а цинкът стимулира и подобрява имунитета.
Състав
Съставки: Пълнозърнесто ечемичено брашно (45%), брашно от твърда пшеница, ечемичен малц, закваска (вода, пшенично брашно), семена от черен сусам, зехтин екстра върджин.Хранителни стойности на 100 g:
Енергия 1430 Kj/ 342 kcal
Мазнини 3.6 g
От които наситени 1 g
Въглехидрати 72.6 g
От които захари 1.8 g
Протеини 12.2 g
Сол
0.012 g
*посочените стойности се отнасят за 100 g
**може да съдържа следи от ядки, фъстъци, глутен, сушена горчица, сусам, соя, яйца, мляко, сулфити.
Начин на употреба
Препоръки за употреба: Подходящ за директна консумация или добавка към супи.Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.
Годност и партида: Маркирани на опаковката.