1. Начало
  2. Добавки
  3. Panificio Battacone Pane Carasatu Tradizionale - Тънък, двойно препечен традиционен хляб от остров Сардиния, 250 g
Panificio Battacone

Panificio Battacone Pane Carasatu Tradizionale - Тънък, двойно препечен традиционен хляб от остров Сардиния, 250 g

  • Изберете хрупкава „компания“ за вашите дипове, разядки, колбаси и сирена
  • (Пакетирани във фолио и в удобна кутия за съхранение)

7.44 лв.


Описание

Той е хрупкав, деликатен, ароматен, събрал вкуса и традициите на Средиземноморието - Pane Carasatu Tradizionale е един от кулинарните символи на Сардиния и рецептата му се предава от поколения. Този нетипично тънък, подобен на кора или крекер хляб, някога е бил основна храна за овчарите на острова – домакините ги изпращали с огромни платнени торби от него. По време на пашата на овцете мъжете засищали глада си с Pane Carasatu, като го топели в мляко, хапвали го, поръсен със зехтин, леко навлажнен, добавяли овче сирене „Пекорино“ и маслини. С днешна дата, в едни по-добри и охолни времена, Pane Carasatu се гарнира начупен с всевъзможни неща – прошуто крудо, колбаси, различни сирена, разядки, авокадо, домати…Местните го ценят, защото ги свързва с традицията, а многобройните туристи преоткриват магията му по време на вечерните аперитиви в барове и ресторанти.

Pane Carasatu Tradizionale се произвежда в Сардиния от пекарната Battacone и е класическата версия на Pane Carasatu. Той съдържа само брашно от твърда пшеница, мая, вода и сол, но приготвянето му е дълъг и трудоемък процес. Тестото се разточва на изключително тънки кръгове и се пече на фурна на дърва, докато питката се надуе като балон, след което бързо (със сръчност, за да не се изгори пекаря от парата) се разрязва на две половинки. След това те се препичат отново във фурната и се изсушават напълно, придобивайки хрупкав загар.

Ползи от брашното от твърда пшеница (семолина)

  • Pane Carasatu Tradizionale съдържат 68 % семолина – едно от най-качествените брашна, едро смляно, получено от твърда пшеница. Най-вече се използва в италианската кухня за приготвянето на паста. Семолината има златист цвят, ароматът й е мек и земен. Приготвените с нея ястия са с отлично качество.
  • Основните положителни функции на семолината се дължат на фибрите, които са много полезни за храносмилането и помагат при отслабване. Тези растителни влакна дават усещане за ситост и намаляват пристъпите на глад. Подобряват чревния микробиом, като стимулират „добрите“ бактерии. Здравословният баланс в чревната флора е от значение за цялостното ни здраве – и имунно, и метаболитно.
  • Влакната стимулират и работата на червата и тяхното движение, намалявайки по този начин често срещания запек.
  • Фибрите понижават холестерола, имат контрол над диабета и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Състав

Съставки: грис от твърда пшеница 65%, вода, сол, мая.


Хранителни стойности: В 100 g
Енергийна стойност 1520 kJ-359 kcal
Мазнини 1,4 g
от които наситени 0,2 g
Въглехидрати 72 g
от които захари
1,0 g

Фибри 4,1 g
Протеини 12 g
Сол 1,3 g
Нето тегло: 250 g

Начин на употреба

Препоръки за употреба: Традиционният вариант на Карасату хляб e посветен на тези, които търсят най-селските и древни вкусове; това е хляб, богат на защитни вещества, които носят значителни ползи за тялото.

Съхранение: След отваряне се препоръчва продуктът да се съхранява в херметически затворена опаковка и да се консумира в рамките на 15 дни. Съхранявайте на хладно и сухо място, далеч от източници на топлина. Не излагайте на пряка слънчева светлина.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.